Spring til indhold

Godt at vide om fedthalemus

Godt at vide om fedthalemus

Størrelse: 7-10 cm (uden hale)

Levetid: 4-8 år

Oprindelse: Nordlige Sahara, Nordvestlige Egypten, Libyen, Tunesien og Algeriet.

Fantastisk kæledyr, der er nemt at passe, IKKE lugter og lever betydeligt længere end andre små gnavere.

Både aktive om dagen og natten i modsætning af de fleste andre små gnavere.

Nemme at gøre tamme

Foder: Blanding lavet til hamstere eller ørkenrotter samt parakitblanding uden solsikke, suppleret med animalsk protein, fx i form af soldaterfluelarver, fårekyllinger, kakerlakker, græshopper samt kogt kylling og æg.
De må også gerne få en smule frugt eller grønt, men kun et lille stykke ad gangen.
Desuden gives hø, som er rigt på fibre, og gerne nogle frugtgrene (ikke fra stenfrugttræer!) eller grene fra fx birk, bøg, hassel eller pil.

Fedthalemus drikker ikke ret meget, men derfor skal de alligevel altid have adgang til rent vand. Dette gives bedst i en vandflaske, da de ellers vil grave det til meget hurtigt.

Bur: Da fedthalemus graver meget, er det en god ide ikke at bruge et tremmebur. Bure med plastik- eller glassider er mere praktisk. Buret bør mindst være 40×70 til 1-2 dyr, og kan aldrig blive for stort.

Som bundstrøelse kan man fx bruge hempstrøelse (biobase/hemparade) eller boxo/carefresh/Ûber (lavet af genbrugspapir), og allerhelst en blanding. Alm. spåner frarådes, da disse støver meget og kan skade deres luftveje, øjne mv. Det må desuden ikke være af fyrretræ, da der ved kontakt med urin udskilels phenoler, som er giftige for både dyr og mennesker.
Der bør være masser af strøelse i buret (20 cm +), så dyrene kan grave og bygge huler.

Aktivering: Fedthalemus bruger gerne et løbehjul, fx en flying saucer str. medium eller et alm. på mindst Ø 25 for at undgå rygproblemer. En anden god mulighed er at lade dem fange deres insekter selv eller drysse maden ud i strøelsen, så de kan bruge tid på fødesøgning.

Desuden bør de have adgang til et sandbad 1-2 gange om ugen for at opretholde en fin pels.

©TinyZoo